пʼятницю, 6 серпня 2010 р.

Linux. Міфи та Реальність.

Отже, пропоную сьогодні обговорити Linux, чому ця операційна система щільно входить в наше життя. З кожним днем її популярність зростає. Під Linux вже працює безліч домашніх комп'ютерів, хоча раніше це було справою одинаків, яких багато хто обзивають лінуксоідами, та й під Linux в основному «крутилися» сервера і робочі станції. Але все міняється ...

Що таке Linux

Linux - багатозадачна і багатокористувацька операційна система, написана Лінус Торвальдс. Він по праву вважається батьком Linux.

Де з'явився Linux

Linux був створений в Університеті Хельсінкі (Фінляндія) Лінусом Торвальдсом і названий на його честь. ОС Linux була створена і до цього дня створюється завдяки співпраці безлічі програмістів, пов'язаних один з одним через Інтернет.
5 жовтня 1991 Лінус оголосив про першу офіційну версію Linux 0.02. На цей його заклик відгукнулося безліч програмістів, вони допомогли довести Linux до рівня повнофункціональної операційної системи, якою вона є зараз.


Авторські права

Linux не знаходиться в так званому "громадському користуванні" (public domain). Він захищений ліцензією GNU Public License: тобто вихідний код завжди повинен вільно поширюватися разом з програмою. Люди, якщо хочуть, можуть заробляти гроші на Linux, але тільки в тому випадку, якщо вони не обмежують будь-яким чином його поширення.
Багато людей по всьому світу працювали і зараз продовжують спільно працювати над Linux. Їх роботою керує Лінус Торвальдс (Linus Torvalds) - автор Linux. Кожен, хто зробив той чи інший внесок в ядро системи зберігає за собою авторські права на свою частину роботи.
Юридично ядро ОС захищено ліцензією GNU Public License (скорочено пишеться GPL). Як правило ядро поставляється з безліччю програм, які складають разом повнофункціональну операційну систему Unix


Де взяти Linux

Отримати Linux можна кількома способами - в тому числі позичивши диски у сусіда: система вільно поширюється на умовах, обумовлених в ліцензії.
Якщо ж ні в кого з ваших приятелів немає дисків з Linux, можна отримати дистрибутив з Internet.
Але, може бути, найменш клопіткий спосіб полягає все ж у придбанні дистрибутиву на CD-DVD - Red Hat, Caldera, Slackware або openSuSe - у комерційної фірми. Ціна тут коливається від менш ніж 20 дол до декількох сотень доларів в залежності від складу пакета. Це вже не безкоштовно, зате ви економите час на отриманні, розпакуванні та інших подібних операціях. Крім того, на дисках є інсталяційні утиліти, що прискорюють проходження навіть складних етапів процесу установки. Так само ви допомагаєте і стимулюєте роботу спільноти Linux.

Програмне забезпечення

Програмне забезпечення Windows і софт під нього, якщо воно ліцензійне, зазвичай коштує дорого. А працювати на комп'ютері хочеться.

І якщо не хочеться використовувати піратські програми, то виникає інтерес до ліцензійного вільно розповсюджується програмне забезпечення, яке і дарує нам Linux.
Іноді його неправильно називають безкоштовним програмним забезпеченням. Чому «неправильно»? Тому що якісь гроші все одно доводиться платити, наприклад, буває потрібно сплатити носії (компакт-диски), послуги консультантів, транспортні витрати і т.д.
Але найголовнішу частина - вартість розробки програм (а саме вона займає левову частку у вартості комерційних програм) - оплачувати не потрібно. Це може призвести до грандіозної економії в бюджетах шкіл та батьків, прибрати статтю витрат на придбання ПЗ з сімейного бюдета, причому такий, що не порушує закони.

Ассортимет програмного забезпечення.

Чи багато програм під Linux? Так, не побоюся сказати, що їх навіть більше ніж під Windows. У середньому на одну програму під Windows можна знайти до 3-10 аналогічних для Linux.
Звичайно можливо ви ПОКИ не знайдете аналогів програм 1С, Photoshop ІрхіКад та інших, але із зростанням популярності Linux це питання часу.
Уявіть собі, встановивши один дистрибутив я одразу отримав: 2 веб браузера, 5 файлових менеджерів, 4 відео і 6 аудіо плеєрів, безкоштовний антивірус, брандмаузер, близько 5 утиліт для роботи з жорсткими дисками, копіюванням, збереженням і відновлення системи. 3 утиліти для запису дисків, купу настільних ігор. Потужний офісний пакет, Irc і icq, програми для перегляду і редагування аудіо, і графічних файлів, програми для роботи з файлами pdf, html, і безліч інших програм.
Буквально за 30 хвилин я доповнив все це справа програмами на свій розсуд, Opera, Nero, skype, перекладач, парочкою додаткових плеєрів та іншими корисними безкоштовними ліцензійними програмами. Але не будемо забігати вперед, і поговоримо про це в наступній статті.

Хто пише програми під Linux

Відповідь проста і однозначна, всі кому не лінь, хто має вміння, час, бажання та інтерес. У світі кілька мільйонів окремо взятих людей і команд, які пишуть програмне забезпечення для Linux. Чому? Тому що під Linux писати простіше і зручніше через його відкритості, практично для усіх безкоштовних програм офіційно можна дістати вихідні коди цих програм та у разі потреби переписати змінити, доповнити на свій розсуд.

Переваги Linux

У Linux є два джерела принципових переваг перед будь-якими реінкарнації ОС Windows, пов'язані з принципами її розповсюдження.
Всі компоненти системи вільно поширюється.
Оригінальний текст всіх компонентів системи повністю відкритий.
Будучи вільним, Linux завоював величезну кількість користувачів. Тому що він доступний. В одному дистрибутиві Linux тисячі програм для побудови будь-якої системи - як домашньої, так і серверної. Вони продаються трохи дорожче вартості носія або їх можна вільно скачати в Інтернеті. Навіть піратські диски з такою ж кількістю комерційних програм обійдуться дорожче.
У Linux повністю видно всі нутрощі: всі компоненти системи та їх взаємодія не тільки доступні для вивчення, а й докладно і повно задокументовані. Це означає, що розібратися в причинах будь-якої виниклої проблеми може не тільки вже готовий фахівець з Linux, але будь-який, хто уважно прочитає документацію і проаналізує ситуацію. Тому відповіді на 99% питань по Linux тут же виявляються в Інтернеті. Решту питань можна задати прямо розробникам - і вони будуть раді відповісти (це ж їх дітище, і вони хочуть його покращити). Так і стають фахівцями з Linux.
У Linux прийнято знаходити і виправляти помилки, а не перевстановлювати систему.
Поширена думка, що Linux - дуже складний: обов'язково треба освоювати командний рядок і вчити програмування. Це не так: Linux - якою завгодно. Він може виглядати як Windows, як MacOS, як щось зовсім своєрідне. Змінити можна все, тому будь-які рівні інтерфейсу відкриті і доступні для зміни.


Інші принади Linux

Linux це дуже стабільна система, у випадках неправильного або не коректного завершення роботи, збоїв та іншого ви не ризикуєте потрапити на Нову установку системи як це часто відбувається з ОС Windows і не отримаєте синій екран смерті або купу помилок, тому що при завершенні роботи Linux фіксує всі зміни в системі, і якщо відбувся збій, то при наступній завантаження системи Ви отримаєте Linux в тому стані, якому він був перед правильним виключенням. Звичайно, як і скрізь і тут мають всі права на зависання, але це наслідки не нестабільної роботи ядра, а лише додаткових додатків. Маючи кілька завислих процесів ядро Linux може продовжувати свою звичайну роботу, так як система Linux є багатозадачного.
Важливою позитивною рисою можна назвати відсутність вірусів і іншої гидоти. Ні, звичайно, віруси під Linux існують це не питання, їх де-то за весь час набралося аж трохи трохи більше тисячі, але ось те, що вони практично не чого не можуть це факт! Ви скажете, а як же антивіруси, антивіруси під Linux написані як правило не для домашніх і офісних варіантів, а серверів і робочих станцій, на яких знаходяться win файли, і шукають та лікують вони в першу чергу не Linux віруси, а win віруси. А відповідь про відсутність Linux вірусів дуже простий. Кожен дистрибутив, кожен напрямок, кожна гілка Linux мають свої власні напрацювання та доповнення, патчі в ядрі. У багатьох різновидів дистрибутивів абсолютно різна архітектура, абсолютно різна збірка і компіляція ядра. Так само тут сама за себе говорить сама файлова структура і система контролю цілісності і розділеного доступу. Програма запущена не з під root (Суперкористувач, Адміністратор) не може ні чого зробити, з за обмеження прав доступу до системних і виконуваним фалам. Загалом якщо ви хочете що б вірус у вас «пішов» вам доведеться витратити на це не мало часу, а саме зібрати і відкомпілювати його під вашу систему і ядро з урахуванням всіх особливостей.
Безсумнівно Linux одна з найбільш захищених і безпечних систем.

Ложка дьогтю або «принади» Linux

Ось ми і підійшли, мабуть, до самої наболілої теми, в якій постараюся описати всі несмачно Linux. Інакше мій огляд буде не повним і явно скидалися на піар.
Отже, першим, мабуть, і одним із суттєвих недоліків є проблеми з встановленням обладнання. А саме проблеми з драйверами. Але звинувачувати в цьому творців Linux вважаю не доречним і дурним, навпаки вони тільки сприяють розвитку завдяки відкритості і прозорості системи і компонентів, тут в більшій мірі винні самі розробники заліза. Хоча останнім часом практично будь-яка мало трохи відома фірма займається підтримкою і розробкою програмного забезпечення свого обладнання під ОС Linux. Безсумнівно, деякі фірми ведуть розробку лише win обладнання, та власне це їх право, але й вони переглянули свої погляди і активно відновлюють дефіцит на ринку комп'ютерного та офісного обладнання. Частково проблема вирішується установкою драйверів сторонніх виробників. Особисто я майже не зіткнувся з подібною проблемою, в процесі установки Linux визначив всі підключені на той момент устаткування, і парою кліків миші я налаштував все це (відео карта, чіпсет, материнська плата, мережева карта, звукова карта, принтер, сканер, контролер жорстких дисків).
Другим недоліком є відмінність платформ і дистрибутивів. Як не сумно, і, здавалося б, Linux він і в Африці Linux, аж ні. «Скільки людей, стільки й думок», це прислів'я тут має місце як «Скільки розробників, стільки і стандартів». А значить це те, що для кожного окремо взятого дистрибутиву складається і компілюється свій пакет, програма, спеціально побудовані для одного дистрибутиву не буде працювати під іншим, так, Віндовс у плані сумісності простіше. Вирішується це самостійної складанням програми, компіляцією програми з вихідних на своїй машині, під свою систему і ядро, ні чого складного і легко навчиться. Та власне для кожного дистрибутива є свій величезний репозеторій програмних продуктів. І всі програми представлені в різних видах і пакувальниках для найбільш поширених дистрибутивів. Так що, якою б ви дистрибутив можете не сумніватися, ви з легкістю знайдете весь необхідний софт. Хоча як ми і розглянули вище, часткова несумісність величезний плюс у перешкоджанні розповсюдження вірусів, троянів і іншого.
Третім, мабуть, теж одним із середніх недоліків Linux є Залежність програмного забезпечення. Тобто наприклад для установки і роботи Однією програми деколи доводиться встановлювати додатково інші програми або бібліотеки. Але це в основному стосується певних категорій. специфічних програм, що працюють до прикладу з файловою системою, музикою та іншими, або якщо ви хочете встановити програму створену третьою особою, то скоріше за все вам доведеться так само додатково, попередньо встановити необхідні бібліотеки розробки на яких писалася дана програма, і необхідних для її роботи. Для більшості ліцензійних безкоштовних програм цього не потрібно. Звичайно новачкові звиклому до встановлення програм за типом Далі Далі це перший час буде важко зрозуміти, але надалі смію вас запевнити це перетвориться на цікаву і захоплюючу гру, за типом «Вгадай чого не дістає», звичайно ж цей жарт, насправді Linux видає пряму залежність що потрібно, якщо потрібна якась то бібліотека або плагін, він пише це точним назвою. Погуглити це можна знайти в Інтернеті буквально за пару хвилин, благо цього добра в Інтернеті повно і все абсолютно безкоштовно.

Як вивчати Linux

Отже, якщо після всього прочитаного ви все ж вирішили взятися за вивчення і відкриття чудового світу під назвою Linux, то тут немає абсолютно ніяких перешкод. Величезна кількість вільно розповсюджуються безкоштовних книг, статей, оглядів, мануалів, представлених більш ніж на 5 мовами світу. Спеціалізовані Linux форуми та конференції, підтримка на сайті розробника, воістину величезний бібліотечний фонд в технічних бібліотеках

Висновок
Якщо Ви хочете дізнатися нове, цікаве, долучиться до спільноти Linux, яке завжди відкрите для всіх бажаючих, хочете мати стабільну, безпечну систему на кілька років (так, не дивуйтеся, грамотно налаштоване і обслуговується система може прожити у Вас від одного до трьох і більше років), то Linux чекає на Вас.
Повірте, це коштує витраченого часу і зусиль.
Але пам'ятаєте «Без праці не витягнути і рибку із ставка»
P/S
Хочу вам сказати що сам встановив собі Лінукс, зупинився на дистрибутиві Ubuntu 10.04 повністю на українській мові,користуюсь ним вже пару місяців і своє захоплення цією ОС не можу вам передати.
Для всіх хто хоче спробувати Лінукс ось вам інструкція по встановленню

Немає коментарів:

Дописати коментар

!-- Start of Woopra Code -->